Predavači 2020.

 • Dave Ulrich

  Dave Ulrich otac je modernog HR-a! Profesor je Poslovnog upravljanja na Sveučilištu Ross (Sveučilište u Michiganu) te partner u RBL konzultantskoj tvrtki usmjerenoj na pomoć organizacijama i lideri u postizanju vrijednosti. Tijekom svoje karijere, Dave je objavio preko 200 članaka i poglavlja knjiga te izdao preko 30 knjiga. Uređivao je knjigu Upravljanje ljudskim resursima (1990.-1999.), svoje znanje dijelio s publikom u više od 90 zemalja diljem svijeta, provodio radionice za više od pola Fortune 200 tvrtki, trenirao uspješne stručnjake iz poslovnog svijeta te aktivno radi kao znanstveni suradnik Nacionalne akademije za ljudske resurse. Dave je poznat po želji za neprestanim učenjem, pretvaranjem složenih ideja u jednostavna rješenja te stvaranjem vrijednosti u području oblikovanja organizacija, vodstva i ljudskih potencijala. Sa svojim timom je radio na knjizi 'Rise of HR' koju je imalo priliku u svoje ruke dobiti više od 1.500.000 HR profesionalaca u kojoj 70 lidera slobodno dijeli svoje savjete. ŠTO OČEKIVATI NA PREDAVANJU: Value Creation Through HR: Why is this the great time to be in HR? Sjajno je vrijeme za HR! Zašto? Zbog toga što u svijetu povećanih društvenih, tehnoloških, ekonomskih, političkih, okolišnih i demografskih promjena HR stvara održivu vrijednost. Dave će u svom predavanju proći kroz 3 domene i 8 konkretnih radnji koje HR može poduzeti kako bi postigao veću vrijednost.
  1. Pretpostavke: HR stručnjaci moraju prepoznati i spremno se uhvatiti u koštac s problematikom većinom nesvjesnih pristranosti koje nerijetko negativno utječu na stvaranje vrijednosti u organizacijama
  2. Rezultati. HR stručnjaci moraju biti spremni prezentirati ključne rezultate koje postižu svojim radom (talentom, vodstvom i organizacijom). Oni bi trebali ponuditi inovativna rješenja za svaki od predstavljenih rezultata.
  3. Utjecaj na HR
  Dave će s publikom podijeliti inovativne načine razmišljanja i djelovanja koji mogu značajno utjecati na osobni i profesionalni život svakog pojedinca. U okviru ovog predavanja Dave će s vama podijeliti najnovija razmišljanja o stvaranju HR vrijednosti, predstavit će inovativne koncepte, stvarne primjere i korisne alate koji će vam omogućiti izradu 'mape' za pretvaranje ideja u primjenjiva rješenja i stvaranje vrijednosti za vaše poslovanje.
 • Ranko Rajović

  Ranko Rajović, specijalist je interne medicine, magistar neurofiziologije te doktor sportskih znanosti. Autor je NTC programa učenja koji se provodi u 17 država, a u 7 je akreditiran od strane Ministarstva obrazovanja. Osnivač je Mense u 5 država, a od 2002. godine je i član odbora međunarodne Mense za darovitu djecu (predsjednik 2010. – 2012. godine). Suradnik je UNICEF-a te je dobio priznanje međunarodne Mense (MERF - Mensa education and research foundation) za intelektualni doprinos društvu (2015). Radi na pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji, te je gostujući profesor na nekoliko Sveučilišta. Autor je knjiga: IQ djeteta-briga roditelja, Razvoj inteligencije kroz igru i Učenje je igra, koje su objavljene u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Italiji i Slovačkoj. ŠTO OČEKIVATI NA PREDAVANJU: Jesu li nam djeca spremna za poslove budućnosti? Od deset najtraženijih zanimanja na svijetu, čak devet nije postojalo ili je nastajalo prije deset godina. To zapravo znači da spremamo djecu za zanimanja koja još ne postoje. Isto tako moramo uzeti u obzir da poslovi koji podrazumijevaju automatiziran način rada uskoro nestaju, te da raste broj poslova koji zahtijevaju sposobnost rješavanja problema i integraciju znanja. Imajući to na umu, priroritet treba biti učenje djece da misle, a ne da uče napamet, što ipak iziskuje angažman svih odgovornih društvenih struktura koje se bave obrazovanjem i pripremom djece za tržište rada. Po anketama u prvom razredu 95% djece voli ići školu. U drugom razredu taj postotak je sličan, dok već u trećem razredu postotak pada do 60-70% u različitim sredinama. U trećem razredu prvi put dolaze ozbiljnije i kompleksije lekcije, kao i pjesmice koje moraju naučiti napamet. Ukoliko učenje nije u skladu s fiziologijom mozga, dijete je u stresu, što negativno utječe na samopouzdanje i uspjeh u školi. Jedino ako im je učenje poput igre, zanimljivo, otkrivajuće, ako nauče misliti svojom glavom, povezivati informacije, pronalaziti kreativna rješenja I imaju znanje koje je funkcionalno, možemo sa sigurnošću reći da smo napravili sve kako bismo ih spremili za poslove budućnosti koji ih čekaju.
 • Kate Rand

  Kate je Employee Experience & Inclusion direktorica tvrtke Beyond te višestruko nagrađivana Agile HR praktičarka koja je svoju uspješnu karijeru gradila oprobavši se u različitim područjima poput HR-a, maloprodaje, ugostiteljstva, e-trgovine i tehnologije. Odnedavno je ponosna članica društva 'Super žena' u kreativnoj industriji prema izboru fanzina Pitch, a njezin tim je početkom godine od strane EEA (Employee Engagement Awards) ovjenčan priznanjem za najbolju „Diversity&Inclusion strategiju“. Uz navedeno, jedna je od predstavnica vijeća za inkluziju i raznolikost BIMA-e te velika zagovornica primjene Agile rješenja u HR-u, kao i ugrađivanja raznolikosti, jednakosti i uključenosti u DNK svakog poslovanja. Kate vjeruje kako ove vrijednosti tvrtkama ne donose samo komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju, već predstavljaju imperativ za sve organizacije, a takvo razmišljanje je dovelo do pokretanja 'The Belong' projekta, čiji cilj je stvaranje radnog okruženja koje podržava raznoliku pozadinu i potrebe svih zaposlenika. ŠTO OČEKIVATI NA PREDAVANJU: Agile HR and HR’s role in Agile transformations HR ima zanimljivu i važnu ulogu u Agile poslovnim transformacijama. Razmišljajući u tom smjeru, postavljaju se pitanja: Što će se dogoditi sa sustavima upravljanja radnim učinkom? Kako se mijenja motivacija u agilnim organizacijama? Što će se dogoditi s menadžerima, trebamo li ih uopće? Za kvalitetno provođenje poslovne agilnosti, HR profesionalci također moraju prigrliti agilne načine razmišljanja i rada. Kroz ovo predavanje, Riina će vas upoznati s Agile HR-om te predstaviti konkretne primjere transformacije poslovanja kako biste bolje razumjeli ulogu i značaj HR profesionalaca u procesima digitalne i agilne transformacije. Imat ćete priliku čuti konkretne primjere i studije slučaja u svrhu dobivanja što više konkretnog znanja.
 • Johan Driessens

  Johan Driessens generalni je direktor i osnivač nekoliko kompanija: Branded.Careers/Djobby.com/tHRibebuilders sa sjedištem u Belgiji te jedini Global Emerging Employer Branding Leader 2018. Johan je internacionalno prepoznat kao jedan od najkreativnijh arhitekata poslovnog iskustva. Svojom zaraznom energijom uspijeva nasmijati tisuće ljudi svakog ponedjeljka. ŠTO OČEKIVATI NA PREDAVANJU: Creating a valuable employer branding experience Kroz svoje predavanje, Johan će vam dati uvid u najatraktivnije elemente employer brandinga u svijetu te će vas potaknuti da drugačije gledati na svoj dosadašnji rad na tom području. Klasični employer branding je mrtav i područje kreiranja imidža poslodavca zapravo je kreiranje iskustva – za potencijalne i sadašnje zaposlenike. I to će postati najveći izazov za stručnjake iz područja ljudskih resursa. Johan će podijeliti svoju viziju kako kroz autentično iskustvo privući i zadržati prave talente te kreirati radno mjesto gdje će svi htjeti biti (a ne morati).
 • Blaire Palmer

  Blaire Palmer svjetski je autoritet u području promjena leadershipa i načina rada. Kao autorica, konzultantica i komentatorica o trendovima u poslovnom svijetu, s više od 20 godina iskustva u vođenju i treniranju osoba na vodećim pozicijama, Blaire s publikom diljem svijeta otvoreno dijeli svoje smiješne, pronicljive i izazovne ideje o vođenju i promjenama. Kroz svoj rad nadahnjuje lidere da kompanije vode u partnerstvu sa svojim zaposlenicima, zaborave na svoj ego i razmisle o svojim ulogama u postindustrijskom dobu. Kao jedna od najmlađih producentica BBC-jevog vodećeg programa Today Program, Blaire je provela jedno desetljeće razbijajući priče i oblikujući vijesti o Velikoj Britaniji prije nego što ju je fascinacija vodstvom i promjenama dovela do titule jednog od prvih britanskih korporativnih trenera. Od tada je napisala 3 uspješne knjige o toj temi i redovito je citirana u medijima. Da joj promjene nisu strane, Blaire je dokazala i svojim primjerom. Tijekom 2000. godine napustila je siguran i cijenjen posao na BBC-u, osnovala vlastitu kompaniju i s 29 godina postala digitalni nomad. Na put dug 7 mjeseci sa sobom je povela i svoju obitelj (i dva psa) te naučila što znači proći kroz vlastitu osobnu transformaciju. ŠTO OČEKIVATI NA PREDAVANJU: Punks in Suits – Busting the Myths of Leadership Došlo je vrijeme da lideri pokažu malo ‘punka’ ispod svojih odijela. U vrijeme kada je povjerenje u glavne institucije u krizi, u najavama disruptora koji će promijeniti industrije, kada vaše Generacije Y (i nadolazeće iGens) žele smislen i svrhovit posao, kada digitalna disrupcija, globalni timovi i agilni načini rada čine poslove sve kompleksnijima, vrijeme je da se vratimo osnovama. Kroz svoje predavanje Blaire će vas provesti kroz humanije i autentičnije vodstvo, vodstvo koje stvara nove vođe i izaziva nas da preispitamo sve što smo mislili da dobre vođe čini sjajnima.
 • Debra Corey

  Debra Corey vrlo je iskusna i nagrađivana stručnjakinja iz područja upravljanja ljudskim potencijalima, autorica 3 knjige, a nedavno se pronašla u top 101 globalnih influencera u području angažiranosti zaposlenika. Uzbudljivu i raznovrsnu karijeru obilježio je rad u globalnim kompanijama poput Gap-a, Honeywella, Merlin Entertainmenta gdje je razvijala te radila na implementaciji HR strategija. Njezin pristup radu pomalo je buntovnički a sve u svrhu pomicanja granica, izazivanja ‘statusa quo’ što na kraju zaista i utječe na veću angažiranost zaposlenika. Debra je okrenula svoju karijeru u smjeru koji naziva ‘pay it forward’ te kroz vođenje radionica, prezentacije i pisanje utječe na pojedince i kompanije širom svijeta. ŠTO OČEKIVATI NA PREDAVANJU: Being an employee engagement rebel in this new world of work Stari načini upravljanja ljudima pomalo odlaze u zaborav. Gledajući globalno, samo 15% zaposlenika zaista je angažirano na svojim radnim mjestima. Osigurati dugoročan razvoj kompanijama nije uvijek lagan zadatak, a za poticanje rasta potrebno je promijeniti i načine razmišljanja. Kršenje tradicionalnih pravila HR odjela te buđenje buntovnika u sebi dovest će do kreiranja kvalitetnijih akcija u području angažiranosti i iskustva zaposlenika. Kroz predavanje će sudionici bolje razumjeti kako se svijet rada mijenja, što zapravo znači angažiranost zaposlenika, kako aktivirati buntovnika u sebi koji će izazivati status quo i pomoći u kreiranju izvrsnog mjesta za rad svojim zaposlenicima.
 • Matej Sakoman

  Matej Sakoman, magistar psihologije, uz ljubav prema klasičnoj psihologiji i psihologijskim istraživanjima, stručnjak je na području ljudskih resursa i organizacijskog razvoja. Održao je više stotina radionica za ugledne kompanije i radio kao HR manager. Kao posebnu strast navodi područje “Serious Gaminga” i “Training through Gaming” organizacijskog i osobnog razvoja. S partnerom, Franom Mikuličićem, pokrenuo je brand Orgcraft kao novo poglavlje i alternativu klasičnom gamificationu. ŠTO OČEKIVATI NA PREDAVANJU: Svi volimo studije slučajeva jer nam kroz primjere govore kako se stvarnim ljudima, kroz neku intervenciju, preokrenuo čitav život. U predavanju stavljamo naglasak na primjere transformacije života, između ostalih, menadžera I zaposlenika ljudskih resursa. FENOMEN “IZIGRAVANJA ŽRTVE” I FENOMEN STVARNE “SLABOSTI” Gotovo svi se možemo ojačati ako vježbamo i treniramo naš 'mišić volje'. Ponavljanjem duboko u sebe usadimo psihološke alate, baš onako kao što su mnogi ljudi do savršenstva i automatizma doveli svoje sportske vještine, vožnju automobilom ili, u negativnom smislu, automatizirali psovke kao odgovor na stres. Ipak, pozitivna psihologija ne može dati cjelokupno shvaćanje čovjeka. Postoje ljudi koji privlače pozornost i pažnju tako da usvoje mentalitet žrtve. Postoje i skriveni heroji današnjice koji su često umorni, pospani i hodaju svijetom kao pritisnuti nekim nevidljivim teretom. Nitko ih ne razumije, pa ni oni sami sebe. Stoga često posežu za lošim navikama. To su obično neurotici ili ljudi koji imaju jednu biološku crtu ličnosti koja se zove neuroticizam. Ta crta često je povezana s manjkom molekula serotonina. Da bi dobro poznavali svoje zaposlenike, svoje menadžere i same sebe, trebamo poznavati ljudsku ličnost i njene zakonitosti. Najpoznatiji modeli ličnosti govore o velike tri, velikih pet ili čak velikih 7 crta osobnosti. U svim modelima jedna crta odskače kada govorimo o sklonosti stresu, umoru, pa i nekom vidu slabosti. Ta crta se zove neuroticizam.  Mehanizam ima brojne nazive poput: negativna emocionalnost, crta izbjegavanja štete, sustav inhibicije ponašanja (BIS) i sl. Iz tog razloga tijekom predavanja  dotaknut ćemo se šire palete psihologijskih alata kojima oblikujemo svoj um. Prikazati ćemo kako se to radi kroz gaming i “skills conditioning”. Spomenuti ćemo elemente 'harm reduction' pristupa i govoriti o opcijama za menadžere i zaposlenike koji su došli do točke “ovako dalje ne ide”
 • Daria Mateljak

  Daria Mateljak je konzultantica iz područja korporativnih odnosa, održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja. U skoro trideset godina karijere u vladinom i korporativnom sektoru sudjelovala je u rješavanju složenih problema i kriznih situacija. Vodi konzultantsku kuću Hauska & Partner i sveučilišna je predavačica iz područja komunikacija i društvene odgovornosti. Svojim umjerenim optimizmom, retorički britko i izravno se hvata ukoštac s problemima VUCA svijeta i inspirira kompanije da pronalaze izlaze iz zahtjevnih situacija. ŠTO OČEKIVATI NA PREDAVANJU? U naletu negativnosti kojima nas je VUCA svijet dočekao u prijelomnoj 2020. godini, morali smo se brže nego ikada suočiti s komunikacijom teških tema. Bez uobičajenih mjeseci za pripreme, menadžeri su morali progovoriti o sigurnosti, zdravlju, neizvjesnosti, lošim poslovnim rezultatima, gubitku tržišta, potrebi za transformacijom poslovanja, restrukturiranju organizacija… Uspijevamo li se prilagoditi novim komunikacijskim potrebama i brigama naših dionika? Zašto su teške teme lakmus održivosti i kako o njima razgovarati? Zašto su otvorenost, suradnja i uklanjanje tradicionalnih hijerarhija preduvjet za preživljavanje u VUCA svijetu? I zašto moramo imati hrabrosti za hodanje zaraslim stazama? To su pitanja kojima će nas Daria pokušati provesti kroz komunikacijske izazove.